Pokrzywa to chwast. Tak najczęściej można usłyszeć o pokrzywie. Występuje niemal na całym świecie, jest wszechobecna i dostępna również w Bieszczadach. Roślina niedoceniona, przez to mało kto wie, że ma bardzo dużo właściwości leczniczych i ze względu na swoje właściwości wykazuje szerokie zastosowanie w medycynie w postaci herbat, syropów, maści, tabletek, soków, szamponów do włosów, mydła, toników. Ponadto nasze prababcie bardzo często wykorzystywały ją w kuchni do urozmaicenia sałatek, zup czy koktajli.
Lecznicze właściwości bieszczadzkiej pokrzywy
Stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych i działa moczopędne eliminując szkodliwe produkty przemiany materii i mocznika, dlatego często nazywana jest środkiem czyszczącym krew. Działa również przeciwkrwotoczne zawarta w niej witamina K i garbniki, zapobiegają drobnym krwawieniom z przewodu pokarmowego. Podnosi również liczbę krwinek czerwonych i poziom hemoglobiny w organizmie. Pokrzywa pobudza czynność wydzielniczą trzustki, dzięki czemu obniża nieznacznie poziom cukru we krwi. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed infekcjami wirusowymi. Obniża ciśnienie krwi. Działa rozkurczowo na mięśnie naczyń krwionośnych. Jej działanie przeciwłupieżowe i przeciwłojotokowe wynika z korzystnego wpływ na gruczoły łojowe, a także na mieszki włosowe.
Napar, sok oraz syrop z pokrzywy to źródło witamin.
Pokrzywa to źródło witamin i soli mineralnych takich jak: kwas askorbinowy, K, B2, E, C czy kwas foliowy, a także w sole mineralne. Może być z powodzeniem stosowana u osób osłabionych, przemęczonych, a także cierpiących na anemię, w tym również u dzieci.
Sposoby przygotowania pokrzywy.
Jako napar z liści i korzeni: 25g korzeni i liści wsypać do 0,5 litra wody. Gotować 3 minuty. Parzyć 20 minut pod przykryciem, przecedzić. Popijać w 2-3 porcjach w ciągu dnia. Stosować przy chorobach reumatycznych, przy biegunkach i kuracjach oczyszczających.
Jako Sok ze świeżej pokrzywy: pozyskać w sokowirówce lub blenderze (świeże łodygi z liśćmi umyć i zmiksować lub wycisnąć sok). Dla poprawy samopoczucia i poprawy pracy naczyń krwionośnych popijać 3 razy dziennie po 35g.
Jako syrop z soku pokrzywy: 125g soku gotować z 125g cukru do chwili uzyskania konsystencji syropu. Zalecany przy chorobach przewodu pokarmowego.
Suszenie bieszczadzkiej pokrzywy
Pokrzywa daje się dobrze suszyć. W tym celu należy bukiety pokrzywy powiesić w ciemnym, ale przewiewnym miejscu aż do wysuszenia. Przechowywać w lnianych lub papierowych woreczkach w suchym miejscu. Suszona pokrzywa idealnie nadaje się jako przyprawa do zup, sałatek do zaparzenia herbaty czy naparu i odwarów.
O jednym należy pamiętać, aby stosować świeżo zaparzone napary i maksymalnie przez jeden tydzień robiąc dwutygodniową przerwę. Przy dłuższym stosowaniu może narozrabiać w naszych hormonach.
Przerwy w stosowaniu są zalecane również przy innych ziołach.