Skip links

~ Najlepszy preparat na grypę i przeziębienie

Zima to okres, w którym jesteśmy narażeni na przeziębienie lub grypę. Szczególnie w tym roku zima nas nie rozpieszcza. Postanowiłam podzielić się z Wami moim fantastycznym preparatem, który pozwala przetrwać ten trudny okres. Gdy dopada nas przeziębienie zażywamy lekarstwa, jednak warto jak najczęściej wspomagać się naturalnymi związkami zawartymi w pożywieniu i przyprawach, które działają jak antybiotyki. Dzięki temu, że działają one antybakteryjnie, oczyszczająco, przeciwwirusowo doskonale zwiększają odporność, hamują rozwój grzybów, wirusów i bakterii.


Ta nalewka postawi Cię na nogi!

Głównym jej składnikiem jest ocet jabłkowy zwalczający infekcje, bakterie i grzyby. Wykonuję go własnoręcznie z jabłek rosnących na podwórzu Miejsca po Dworze. Moje jabłonki to stara odmiana papierówek, bardzo soczystych i odpornych na zmiany atmosferyczne panujące w Bieszczadach. Wielu mieszkańców bieszczadzkiej Polany pobiera z niej odpowiednie gałązki i szczepi u siebie w sadach. Jak robi się ocet jabłkowy, dowiecie się w późniejszych moich wpisach.

Czego potrzebujemy do wykonania mikstury

Do wykonania mikstury potrzebować będziemy:

• 700 ml octu jabłkowego,
• 1 ostra papryka habanero lub 2 świeże papryki chili,
• 2 łyżki startego chrzanu,
• 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia,
• ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
• ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
• ¼ szklanki startego imbiru.

Korzeń chrzanu, pomoże pozbyć się kataru i kaszlu. Można go wcześniej pozyskać z ekologicznych bieszczadzkich łąk, a cebulę i czosnek przynoszę z własnego ogrodu. Cała trójka jako naturalne antybiotyki ma właściwości przeciwgrzybiczne i działa antybakteryjnie. Ponadto imbir i papryka mają sile działanie przeciwzapalne, kurkuma zaś usunie infekcję, zmniejszy stan zapalny i usunie ból stawów.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki, z wyjątkiem octu, należy włożyć do słoika i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, zakręcamy i odstawiamy do chłodnego, suchego miejsca, np. lodówki na dwa tygodnie. Pamiętamy żeby od czasu do czasu przemieszać. Po tym okresie odcedzamy przez gazę i przelewamy do butelki. Pozostałości nie wyrzucamy. Suszymy, mielmy i używamy do sałatek, sosów czy zup.

Jak używać mikstury

Gdy boli cię gardło – po dokładnym wymieszaniu weź na łyżeczkę trochę preparatu i wypłucz gardło, a następnie połknij. Gdy zaczynasz czuć, że łapie Cię przeziębienie – 1 łyżeczka maksymalnie 6 razy na dobę. Natomiast jeśli chcesz wzmocnić odporność pij 1 łyżeczkę codziennie. Należy pamiętać, aby nie pić mieszanki na pusty żołądek, ponieważ może wywołać ból i nudności. U mnie w lodówce stoi przez cały rok. Sięgam po nią zawsze, gdy zaczynam źle się czuć.

Return to top of page