Skip links

Bieszczadzki drożdżowy chleb – jak wyżywienie, to tylko domowe!

Witanie Gości chlebem i soją to polska wspaniała tradycja. A jeszcze wykorzystać do tego swojski własnoręcznie wyrobiony chleb to coś pięknego. Czemu drożdżowy? Bo szybki w wykonaniu bez zbędnych dodatków, chrupiący i bardzo pyszny. Wystarczy chwila i chleb jest już w piekarniku. A zapachu pieczonego chleba o poranku nie da się z niczym porównać.

Co zawdzięczamy bieszczadzkim bochenkom

Dobry chleb to podstawa sytego śniadania. Daje Gościom siłę na dugi czas. Mogą dzięki temu wędrować po bieszczadzkich szlakach, zdobywać połoniny, bez obawy, że w połowie drogi opadną z sił. Do podawanego przeze mnie pieczywa, dodaję w sezonie liście czosnku niedźwiedziego, co urozmaica smak i wygląd chleba. Nie dodaję za to żadnych ulepszaczy!

Oto przepis na najsmaczniejszy bochenek Bieszczad

Do wyrobienia chleba potrzebne będzie:

– 5 szklanek mąki pszennej

– 2 szklanki otrąb pszennych

– 4 szklanki wody

– 1 kostka drożdży

– ziarna słonecznika

– 2 łyżeczki soli

– 2 łyżeczki cukru.

Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy. Między czasie robimy zaczyn z drożdży, 4 łyżek ciepłej wody i 2 łyżeczek cukru. Wyrośnięty zaczyn oraz 4 szklanki cieplej wody dodajemy do suchej mieszanki. Dokładnie wszystko mieszamy i gotowe. Czekamy chwile, aby chleb się ruszył. Wykładamy ciasto do natłuszczonej formy. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 1 godz. Nie ma jak domowy drożdżowy chleb. Ja Wam życzę najsmaczniejszej pajdy z możliwych!

Return to top of page